Kilka dni temu ukazało się drugie wydanie cieszącej sie wielkim zainteresowaniem publikacji „Gzik, żur i prażucha. Tradycje kuchni kujawskiej”. Książka jest bogato ilustrowanym zbiorem informacji o tradycjach kulinarnych Kujaw. Jest to pierwsze, tak szerokie opracowanie tematu, poprzedzone wieloletnimi badaniami. Autorka książki, Dorota Kalinowska opisała w niej produkty spożywcze, które były podstawą wyżywienia na Kujawach i ich pochodzenie, a także przetwórstwo i konserwację żywności w dawnych gospodarstwach wiejskich.
Szczegółowo zostały również opisane sprzęty kuchenne oraz ich wytwórcy, czyli rzemieślnicy wiejscy. Książka zawiera ponadto opisy pożywienia codziennego, świątecznego i weselnego oraz przedstawia przedsięwzięcia, których celem jest kultywowanie i podtrzymywanie kulinarnego dziedzictwa regionu.
Miłośnicy swojskiej kuchni znajdą w książce 125 przepisów na kujawskie potrawy, zebranych na podstawie licznych badań i wywiadów. Uzupełnieniem publikacji jest kulinarny słowniczek gwary. Książka jest bogato ilustrowana barwnymi akwarelami i 170 fotografiami przedstawiającymi dawne sprzęty kuchenne, zwyczaje dotyczące przetwórstwa oraz tradycyjne potrawy kujawskie.
Publikację można nabyć we wszystkich oddziałach Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku.
GZIK, ŻUR I PRAŻUCHA. TRADYCJE KUCHNI KUJAWSKIEJ, tekst Dorota Kalinowska, Włocławek 2014, s. 192, il. kol., oprawa twarda, cena 30 zł (WYDANIE DRUGIE POPRAWIONE I UZUPEŁNIONE)
MZKiD
Pożar pomieszczenia gospodarczego we Włocławku
„U MŁYNARZA JANKA” W SKANSENIE W KŁÓBCE
Spotkanie z cyklu „Dzieje sztuki w zarysie”