NaszWłocławek.pl

Włocławski Portal Informacyjny

Kolejne regionalne wyroby na Liście Produktów Tradycyjnych

Kolejne dwa produkty z województwa kujawsko-pomorskiego zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Na ministerialny wykaz trafiły: mniszek bronisławski oraz czarnina kujawska. Autorem ich receptury jest Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu (powiat radziejowski). Nasze województwo ma już dwadzieścia trzy produkty, które znalazły się na liście wśród tradycyjnych wyrobów z całego kraju.

– Produkty i potrawy, których wyrób sięga tradycji naszych przodków są niezwykle ważne dla regionu. Kształtują wizerunek obszaru, z którego się wywodzą oraz budują tożsamość lokalnej społeczności. To istotne, aby nasz region posiadał taką tradycję, z której możemy być dumni – mówi marszałek Piotr Całbecki.

W lecznictwie ludowym mniszek jest znaną i cenioną rośliną już od XII w. Jest to zioło wykorzystywane jako środek moczopędny, oczyszczający, przeciwzapalny i dezynfekujący. Jednym z popularniejszych produktów z mniszka jest syrop – wywar z kwiatów  z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Inną nazwą syropu mniszkowego  jest „miodek majowy” – majowy, bo kwiaty zbierane są najczęściej w maju, a barwa, konsystencja i smak syropu są podobne do miodu. Dojrzałe, będące w pełnym wykwicie kwiaty mniszka lekarskiego zrywane są ręcznie w słoneczny, majowy dzień na łąkach, polach, miedzach i w ogrodach. Zebrane, niemyte kwiaty rozkłada się na lnianych ręcznikach celem usunięcia owadów, a następnie zalewa zimną wodą i gotuje przez 10 min. Po 12 godzinach należy przecedzić wywar przez lnianą ściereczkę, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Tak przygotowany syrop przechowuje się w zacienionym miejscu, a jego walorów smakowych i leczniczych można kosztować przez cały rok.

Czarnina to zawiesista zupa z kaczki o barwie od brunatnej do brązowej, z widocznymi oczkami tłuszczu, niezbyt gęsta, o kwaśno – słodkim smaku i korzennym zapachu z nutą cząbru. Zupa najczęściej podawana jest z kluskami ziemniaczanymi. Czarninę można utożsamiać z czarną polewką, ongiś podawaną kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny (Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu” wspomina o czarnej polewce, która miała być rzekomo podana Jackowi Soplicy). Jednym ze sposobów przyrządzenia tej potrawy jest ugotowanie rosołu z kaczego mięsa, dodanie do niego krwi zmieszanej z octem i mąką, (żytnią lub pszenną) i przyprawienie octem, pieprzem, solą i cząbrem.
Co zrobić, aby dany produkt znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych, którą tworzy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi? Producenci powinni przesyłać swoje wnioski wraz
z dokumentacją, która potwierdzi minimum 25-letnią tradycję produkcji danej potrawy, do Urzędu Marszałkowskiego, który dokonuje analizy i oceny. Następnie Urząd przesyła gotowy wniosek do ministerstwa.

System ochrony i promocji wyrobów regionalnych i tradycyjnych jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich i realizację założeń Wspólnej Polityki Rolnej. Przyczynia się on do zróżnicowania zatrudnienia na obszarach wiejskich tworząc na wsi pozarolnicze źródła utrzymania oraz zwiększa dochody producentów rolnych. Za sprawą systemu ochrony i promocji produktów regionalnych i tradycyjnych chroni się także dziedzictwo kulturowe wsi, co w dużym stopniu przyczynia się do zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich i rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej.

Na Liście Produktów Tradycyjnych Kujawsko-Pomorskie umieściło już:

  • Świąteczną szynkę kujawską z kością,
  • Białą kiełbasę w słoiku,
  • Półgęsek,
  • Sok z kapusty kwaszonej,
  • Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły,
  • Stoleńskie wyroby piekarskie (chleb z kminkiem, razowiec ze słonecznikiem, chleb z makiem),
  • Mace borowiackie,
  • Kajmak,
  • Miody z rejonu Dolnej Wisły,
  • Żur kujawski,
  • Czarninę kujawską,
  • Wino domowe z Kujaw,
  • Piwa nakielskie: ciemne i jasne,
  • Kujawską księżycówkę,
  • Dzięgielówkę,
  • Nalewki: orzechową, głogową, z czarnej porzeczki, dereniową,
  • Mniszka bronisławskiego.

(…)

Beata Krzemińska
Rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego