NaszWłocławek.pl

Włocławski Portal Informacyjny

Ogólnopolski konkurs zawodowy – III miejsce kucharzy włocławskiego hufca

W dniach 18-21.05.2015r. w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Wasilkowie (woj. Podlaskie) odbył się XII ogólnopolski konkurs „Sprawny w zawodzie – bezpieczny w pracy” w kategorii kucharz oraz z zakresu bhp i przepisów prawa pracy. Reprezentanci Kujawsko – Pomorskiej Wojewódzkiej Komendy OHP, uczestnicy Hufca Pracy we Włocławku: Alan Kranc oraz Daniel Lewandowski zajęli zaszczytne III miejsce w Polsce. Osiągnięcie sukcesu nie byłoby możliwe bez ciężkiej pracy chłopców przez cały okres kształcenia pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu w Restauracji „GOSPODA” przy ulicy Żurawiej we Włocławku prowadzonej przez Panią Lenę Groszewską. Wsparcia wychowawcze ze strony hufca, odpowiednie przygotowanie młodzieży oraz stworzenie warunków do osiągnięcia sukcesu jest dla nich motywacją do dalszej pracy przed egzaminem kwalifikacyjnym.

Oficjalnego otwarcia konkursu dokonał Wojewódzki Komendant Podlaskiej WK OHP –Stanisław Fiedorowicz. Wśród zaproszonych gości znaleźli się: członek zarządu Województwa Podlaskiego – Bogdan Dyjuk, Burmistrz Wasilkowa – Mirosław Bielawski, dyrektor Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Białymstoku – Irena Karpiuk oraz prezes ZDZ w Białymstoku – Zdzisław Wilczko. Celem konkursu było stworzenie możliwości uczestnikom kończącym naukę zawodu w ramach OHP w roku 2015 sprawdzenia swoich umiejętności przed przystąpieniem do egzaminów klasyfikacyjnych. Najpierw do rywalizacji stanęli zwycięzcy wojewódzkich eliminacji, którzy musieli wykazać się znajomością przepisów BHP oraz prawa pracy. I miejsce zajął przedstawiciel Kujawsko – Pomorskiej Wojewódzkiej Komendy OHP, uczestnik Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Grudziądzu. Kolejnym etapem konkursu była rywalizacja młodych kucharzy. Uczestnicy musieli przygotować zestaw obiadowy wybrany w drodze losowania. Komisja konkursowa pod przewodnictwem szefa kuchni Restauracji „Kawelin” w Białymstoku – Arkadiusza Błażowskiego oceniała przestrzeganie zasad BHP, organizację stanowisk pracy, sposób przygotowania potraw oraz smak i estetykę przygotowanych potraw.

Autor tekstu : Wysocki Kamil – wychowawca 2-5 HP
Autor zdjęcia – Soczyńska Anna – wychowawca 2-5 HP

3-miejsce-kucharzy-wloclawskiego-hufca