Opublikowano: śr, Cze 13th, 2018

Oświadczenie Wojewody Kujawsko-Pomorskiego

W związku z problemem suszy w województwie kujawsko-pomorskim oraz dzisiejszym wystąpieniem przedstawicieli dwóch organizacji rolniczych powiatu bydgoskiego pragnę poinformować, że odkąd pełnię funkcję Wojewody Kujawsko-Pomorskiego priorytetowo traktuję prace Zespołu ds. Wsi i Rolnictwa, w którym zasiadają przedstawiciele również organizacji rolniczych. Dzięki aktywnym działaniom moich służb w roku 2016 rząd przekazał kwotę ponad 50 mln zł pomocy finansowej dla kujawsko-pomorskich rolników, którzy ucierpieli w wyniku niekorzystnych zjawisk pogodowych. W roku następnym, po sierpniowej nawałnicy kwota ta wyniosła blisko 90 mln zł.

Podczas narady z Prezesem Rady Ministrów 11 czerwca 2018 roku wojewodowie zobowiązali się przekazać Premierowi i Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi informację  na temat sytuacji w uprawach rolnych, w tym również w naszym województwie.

Skierowałem do jednostek samorządu terytorialnego prośbę o bieżącą informację oraz o wnioski o powoływanie komisji szacujących straty w rolnictwie, zakreślając termin do 21 czerwca br.

Należy zaznaczyć, że według opracowania Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG) w Puławach sytuacja w województwie kujawsko-pomorskim jest szczególnie niekorzystna. Od czterech lat mamy do czynienia z klęską jeśli chodzi o uprawy rolne.
W związku z tym jak co roku będziemy zabiegać o adekwatne wsparcie rządu.

Wojewoda Kujawsko-Pomorski
Mikołaj Bogdanowicz

Jamróz - Rowery” height=
MartinezFilm

Turniej Szachów Błyskawicznych z okazji DNI WŁOCŁAWKA 2018

19 czerwca 2018, Możliwość komentowania Turniej Szachów Błyskawicznych z okazji DNI WŁOCŁAWKA 2018 została wyłączona

Rodzicu, zarejestruj swoje dziecko online!

19 czerwca 2018, Możliwość komentowania Rodzicu, zarejestruj swoje dziecko online! została wyłączona

„Pokochaj Włocławek”

19 czerwca 2018, Możliwość komentowania „Pokochaj Włocławek” została wyłączona

Mistrzostwa Polski Modeli na Uwięzi 2018 już za tydzień!

18 czerwca 2018, Możliwość komentowania Mistrzostwa Polski Modeli na Uwięzi 2018 już za tydzień! została wyłączona

„Oblicza Młodej Sztuki”

17 czerwca 2018, Możliwość komentowania „Oblicza Młodej Sztuki” została wyłączona

Włocławianka mistrzynią województwa